Zdražení nemovitostí o 4 % se odkládá

Původní termín 1.4.2016, kdy měla začít platit povinnost kupující strany platit daň z nabytí nemovitostí se odkládá. Do odvolání platí stávající úprava, která je nicméně poněkud chaotická. Přinejmenším, co se jazyka českého týče. Prodávající prodává nemovitost a kupující ji kupuje. Potud je vše v pořádku.

Z transakce se však platí 4 % daň z nabytí nemovitosti. Ovšem, zde se to začíná komplikovat. Kupující kupuje, tedy nabývá nemovitost. Daň z nabytí přesto platí strana, která prodává. Nelogičnost v češtině měla vyřešit úprava, která měla vejít v platnost 1.4.2016, tak, aby bylo jazyku i logice učiněno za dost.

V duchu jmenované úpravy se ovšem daleko více v právních i odborných kruzích začalo hovořit o zdražení nemovitostí o sazbu daně. Ministerstvo financí očekává, že prodávající svou nemovitosti o procento daně zlevní, nebude-li mít povinnost daň uhradit. S tím ovšem nesouhlasí Mgr. Bauer, právní analytik z Katastr365.cz. „Že by prodávající šel vstřícně kupujícímu naproti a snížil prodejní cenu o daň považuji za přání ministerstva, spíše je očekávatelné, že ceny zůstanou stejné jako do teď, ale kupujícímu se nákup prodraží právě o ony 4 %, které bude muset nově hradit on. Tím se náklad na pořízení zdraží o 4 %

Předpokládaný termín účinnosti úpravy, tj. od kdy začne platit daň kupující je nyní stanoven na datum ne dřívější jak 1.7.2016. Ovšem i tento termín se pravděpodobně změní.

PSP odlozeno

Neriskujte, hlídejte změny v katastru!
Sjednat online

Nejčtenější články

PHP/Symfony programátor – senior

10. dubna 2018 min.
Jana Obermajerová Jana Obermajerová